U svojoj kolekciji ljetnih recepata obavezno morate imati bar jedan biskvitni kolač od šljiva ili drugog sezonskog voća, a moj omiljeni je baš ovaj u nastavku.
Za razliku od sličnih recepata, kolač nema ni kap ulja, a umjesto jogurta ide kiselo vrhnje, zbog čega će vam izgledati malo zbijen, ali u stvari je savršeno mekan i sočan. Osim šljiva možete koristiti bilo koje drugo voće poput nektarina ili breskva, marelica pa čak i bobičastog voća. Također, prilagoditi će se svakom kalupu – okruglom, pravokutnom, malome za kruh (smanjite količine) ili onome za kugluf.
I da, naravno da je brz i jednostavan, znate da takve slastice najviše volim
Sastojci:
10 – 15 šljiva (ovisno o veličini kalupa)
3 jaja
1 šalica šećera
1 vanil šećer
1 kiselo vrhnje
2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1-2 žličice cimeta
prstohvat soli
smeđi šećer za posipanje
Šalica = plastična čaša od 2 dcl (od jogurta ili vrhnja)
Priprema:
Šljive operite, prerežite na pola ili na četvrtine i očistite od koštica.
Pjenasto izmiksajte jaja, šećer i vanil šećer. Dodajte kiselo vrhnje, kratko miksajte pa postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju dodajte prstohvat soli i 1-2 žličice cimeta, po vlastitom ukusu.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i po vrhu gusto poredajte šljive, okrenute kožicom prema dolje. Pospite smeđim šećerom i stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 do 40 minuta (provjerite čačkalicom ako je gotovo). Ja volim još vrući kolač tik nakon vađenja iz pećnice posuti s još malo smeđeg šećera.
Pustite da se skroz ohladi pa navalite Dobar tek!
izvor: http://receptikolaci.com/
Nema komentara:
Objavi komentar