utorak, 18. rujna 2018.

Bršljan ili brštan ( HEDERA HELIX L )


Bršljan ili brštan ( HEDERA HELIX L ) je zimzelena biljka sa vriježima koje plaze po zemlji ili se penju po drveću, stijenama ili zidovima, sa kožnatim lišćem raznolikog oblika.Cvate u oktobru, većinom kada ostari i kada je stabljika već odrvenila, zelenkasto žutim cvjetovima.Cvjetovi imaju čašku od 5 lapova, vjenčić od 5 latica, 5 prašnika i jednim tučkom.Plod je crna boba, koja dospijeva u proljeće.Raste po vlažnim šumama, a gaji se i po baštama.
Bršljanovo lišće u vinu kuhano liječi žuticu, vodenu bolest, katar pluća, želuca i crijeva, škrofule, gute, upale mokraćnog mjehura, zastoj mokraće i kada mokraća reže.
Drobi i izlučuje kamenje i pijesak iz bubrega, jetre i mokraćne bešike.Pije se tri puta dnevno po jedna čaša.

Bršljanovim odvarom treba banjati slabu, rahitičnu i škrofuloznu djecu.Ovim se odvarom izapiraju i gnojave rane, čirevi, kraste, lišaj i upaljene oči.
Bršljanovo lišće u sirćetu kuhano stavlja se na stare zanemarene rane, koje već zaudaraju.
Ako nekome noge otiču neka provre bršljanovog lišća u ulju ili masti i time neka noge oblaže.
Kada ženama zastene cvijet a nisu trudne neka nekoliko dana uzimaju po 3 – 4 puta dnevno po jednu kašiku ovog lijeka:nuzme se mala kašika u prah satrvenog ploda od bršljana, 2 grama u prah satrvenog lišća od rute i 10 grama lišća od kadulje i pomiješa sa jednom kašikom meda.
biljna-apoteka.info


Nema komentara:

Objavi komentar