utorak, 18. rujna 2018.

Crni trn ( PRUNUS SPINOSA L )

Crni trn ( PRUNUS SPINOSA L )




Crni trn ( PRUNUS SPINOSA L ) je nizak grm sa raskrečenim granama, trnatih ogranaka sa lancelastim pilastim lišćem.Maleni poput snijega bijeli cvjetići pojave se pojedinačno ili udvoje utroje, neposredno prije listanja i tada pokrivaju lesto čitave grančice.Više puta pojave se cvjetovi zajedno sa mladim lišćem.Plod je malena okrugla, koštunjava, izvanredno trpka, modrim pepelom popala boba, zvana trnina, trnula ili kukinja, a može se tek onda jesti kada ju je jak mraz ofurio.
Za lijek se skuplja korijenje u proljeće i jesen, cvijet za vrijeme cvjetanja a plod nakon što ga je mraz ofurio.Čaj od cvijeta poznat je kao stari kućni lijek za jačanje krvi i želuca i kao blago sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.
Za čaj se uzme 35 – 40 grama svježeg cvijeta ili 5 grama osušenog i prelije sa 1/4 litra vrijuće vode, kuha 1 minut i pari 10 minuta.Ovog čaja popije se po jedna šoljica dnevno, uvijek samo po gutljaj, 3 – 4 dana.Kada se ovaj čaj procijedi i prokuha sa kašikom meda i popije 2 – 3 šoljice dnevno, svako 1/2 – 1 sat po kašika, vrlo je dobar lijek protiv upale pluća i upale dušnika.Kada se daje djeci koja boluju od raznih osipa, da popiju po jednu šoljicu ovog čaja na manje obroka, za nekoliko dana će ozdraviti.
Ovaj čaj se ne uzima duže od 5 – 6 dana.

Debele osobe koje hoće da smršaju treba da piju dnevno po 2 – 3 šoljice 3 – 4 sedmice čaj od 6 grama cvijeta crnog trna i 6 grama preslice sa 1/2 litra vode i 5 minuta kuhanog.Protiv debljine još je bolje 3 – 4 sedmice uzimati čaj od po 5 grama cvijeta crnog trna, ruzmarina, kadulje i 2 dkg pelina, 1/4 litra vode i kuha se sa kašikom meda, vrijuće prelije preko toga i pari 20 – 25 minuta.
Protiv žutice istuče se donja kora korijena i vari 5 grama osušenje ili 1/2 dkg svježe kore sa 1/4 litra zdravog vina, dok uvre trećina.Ovog čaja popije se jedan dio našte srce, drugi pred ručak a treći dio prije večere.
U crnom vinu kuhane bobe izvrstan su lijek za dizenteriju.
Bobe u vinu ili rakiji potopljene izvrsno djeluju kod bubrežnih bolesti i bolesti mjehura.

Rakija pečena od boba crnog trna jača želudac i probavne organe kada se dnevno našte srce popije po 1 mala čašica.
biljna-apoteka.info

Nema komentara:

Objavi komentar