srijeda, 26. rujna 2018.

Slatki zalogaj



Sastojci:
Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • Za fil:
  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 tegla kompota od kajsija
  • Za dekoraciju:
  • 300 g šlaga
  • 3 dl mleka
  • Priprema:
    Kora:
    – Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer neprekidno muteći mikserom dok se ne rastopi.
    – Postepeno dodavati jedno po jedno žumace muteći mikserom.
    – Na kraju dodati brašno, prezle i mlevene orahe, a zatim polako promešati varjačom.
    – Okrugli kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 min.
    Fil:
    – Sjediniti žumanca sa šećerom, pa umutiti na pari.
    – Penasto umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca.
    – Dodati mlevene orahe i keks, te polako promešati varjačom.
    – Kajsije ocediti od soka i iseći na kockice, pa potom sjediniti sa filom.
    Finalni postupak:
    – Koru vratiti u kalup za tortu i premazati je pripremljenim filom.
    – Šlag umutiti sa mlekom, pa ga premazati preko fila. Ostaviti u frižider da se stegne.
    – Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati umućenim šlagom. Dekorisati kriškama kajsija.

    http://kulinarskikutak.info

    Nema komentara:

    Objavi komentar