subota, 29. rujna 2018.

KOKOSOVO ULJE: Nećete vjerovati kakve učinke ima na čovjekovo tijelo i zdravlje!



Kokos je višenamjenska biljka – koristi se kao hrana (i kao piće), kao lijek, u kozmetici, u izradi odjeće, kao građevinski materijal i kao sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Lako se vari, bogat je hranljivim materijama i mineralima, djelotvoran je protiv gljivica, bakterija i virusa i poznat je kao antioksidant. Pored toga, kokosov orah snižava vrijednosti šećera u krvi, štiti jetru i poboljšava imunitet, a ima i blagotvorno dejstvo na kožu i kosu. Kokosova voda je čak korištena i kao infuzija, budući da je izotonična i sterilna, a na Filipinima i u Meksiku se fermentacijom kokosovog oraha dobija vino zvano „tuba“ obogaćeno probioticima. Kokosov orah je plod kokosove palme (Cocos nucifera) i strogo botanički gledano spada u koštunice. Kad dostigne zrelost, težak je izmđu 1 i 4 kg  i sadrži i do litar kokosove vode, a na jednoj palmi bude 11-16 kokosovih oraha. Rasprostranjen je u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana, dijelovima Indijie i Južne Amerike.
Porijeklo kokosa je predmet rasprave jer neka naučna istraživanja ukazuju na Indo-Pacifičko porijeklo (Tihi i Indijski okean), dok su drugi zagovornici teze da porijeklo vodi iz sjeverozapadne Južne Amerike, gdje je pronađen jedan od fosila kokosove palme.
Smatra se da su mu ime nadjenuli portugalski moreplovci. Naime, vjeruje se da su ih tri udubljenja koja kokos ima u osnovi asocirala na sablast, ili vješticu što se na portugalskom kaže „coco“.
Kako Coconut Research Center navodi, ishrana ogromnog dijela svjetske populacije zavisi od svježeg kokosa. Prerađuje se širom svijeta u kokosovo mlijeko, brašno, šećer i maslac, bezbrojne kozmetičke proizvode i sapune, i naravno, kokosovo ulje.
Prema pisanju Natural News, jedinstvena kombinacija masnih kiselina koje kokos sadrži ima pozitivan uticaj na zdravlje, pomaže u regulaciji tjelesne težine, poboljšava funkcije mozga, podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema, i dobar je izvor minerala neophodnih za funkcionisanje mnogih enzima.
Uticaj kokosa na regulaciju tjelesne težine
Kokosov orah je bogat trigliceridima srednje dugog lanca (MCTs), tipu prehrambene masnoće za koju je poznato da pokreće mršavljenje zbog brzine kojom je naše tijelo metaboliše. Jedna studija objavljena u izdanju Ceylon Medical Journal juna 2006, na primjer, pokazala je da se MCT stokom varenja razlažu na slobodne masne kiseline srednje dugog lanca i monogliceride- dve supstance koje naše tijelo koristi odmah, umjesto da ih skladišti kao salo. Štaviše, poznato je da MCT suzbijaju glad efikasnije od dugo-lančanih triglicerida (nalaze se u hrani kao što su meso i sir), što sprječava prejedanje i vremenom smanjuje unos kalorija.
Kako kokos podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
Velike količine MCTs u kokosu se takođe povezuju sa poboljšavanjem zdravlja kardiovaskularnog sistema. Prema riječima dr. Marie Pierre St-Onge, vodećeg istraživača u studiji objavljenoj u izdanju časopisa American College of Nutrition oktobra 2008. dobrovoljci koji su u sklopu četvoromjesečnog programa mršavljenja u ishrani imali MCTs, doživjeli su primjetno smanjenje nivoa ukupnog holesterola i štetnog LDL holesterola. Dakle, ako patite od povišenog nivoa holesterola, dodavanje više kokosovih oraha u ishranu moglo bi da pomogne da ga stabilizujete.
Kokos – odličan izvor vlakana
Prema USDA National Nutrient Database, jedna šolja mesa kokosovog oraha sadrži 7 grama dijetalnih vlakana. Iako većina ljudi zna da vlakna čiste crijevni trakt i mogu da pomognu liječenju opstipacije, članak objavljen u izdanju Nutrition Revievs aprila 2009 pokazuje da ishrana bogata vlaknima takođe smanjuje nivo šećera u krvi, štiti nas od dijabetesa, podiže imunitet i – kao iMCTs – snižava nivo LDL holesterola u krvi. U stvari, kokosovi orasi su jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja krvi.
Poboljšan rad mozga uz pomoć kokosa
Jedna porcija svežeg mesa kokosovog oraha obezbeđuje 17 odsto preporučenog dnevnog unosa (RDI) bakra, neophodnog mikroelementa koji aktivira enzime odgovorne za proizvodnju neurotransmitera – hemikalija koje mozak koristi za prenos informacija od jedne ćelije do druge. Iz tog razloga, hrana bogata bakrom, poput kokosa, može da pomogne da nas zaštiti od kognitivnog opadanja vezanog za starenje. Štaviše, studija objavljena u oktobru 2013. u Journal of Alzheimer’s Disease pokazuje da ulje u mesu kokosovog oraha može da pomogne u zaštiti nervnih ćelija od proteinskih plakova, koji doprinose progresiji Alchajmerove bolesti.
Mineralni sadržaj – Budući da se kokosov orah pretežno sastoji od masti, njegov profil minerala niži je od drugog tropskog voća. Ipak, kokosov orah sadrži solidan nivo kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, cinka i važnog antioksidansa, selena. Pored toga, jedna porcija mesa kokosovog oraha  takođe nam obezbeđuje 60 odsto RDI magnezijuma,minerala koji omogućava brojne hemijske reakcije u našem tijelu, a ogroman broj nas pati od nedostatka magnezijuma, a da to i ne zna.
U proteklih nekoliko godina jedno je ulje postalo iznimno popularno među ljudima koji proučavaju utjecaj hrane na zdravlje cjelokupnog organizma.
To je kokosovo ulje.
Ovo je ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.
U naše se dijelove svijeta proširilo tek posljednjih desetak godina.
Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu.
No, zbog snažnih političkih i farmaceutskih lobija ovo ulje donedavna nije dobilo zasluženu pažnju.
Moderna istraživanja već su potvrdila da blagotvorno utječe na zaštitu srca i krvnih žila, jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje te poboljšava probavu.
Značajno utječe i na izgled kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i njeguje, pomaže u bržem zacjeljivanju te im osigurava zdravlje, sjaj i podatnost.
Nema štetnih nuspojava i zato je izvrsna namirnica za cijelu obitelj.
Ljekovito djelovanje kokosovog ulja
Kokosovo ulje dobiva se iz kopre - sušenog mesa kokosovog oraha.
Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti.
Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.
Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj "dobrih" bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.
Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.
Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav.
Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.
Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.
Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza.
Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma.
Prof. Mary Enig - međunarodni stručnjak s područja kemije lipida – provela je brojna istraživanja o kokosovom ulju.
Između ostalog, otkrila je da ovo ulje ima ne samo antivirusno i antibakterijsko, nego i antikancerogeno djelovanje.
Kokosovo ulje koristi se kao pomoć pri liječenju niza oboljenja:
kožne bolesti i rane
artritis i reuma
ugrizi kukaca
ispadanje kose
bolesti desni
crijevni paraziti
probavne smetnje
virusne i bakterijske infekcije
gljivice
zloćudne bolesti
dijabetes
oslabljen imunitet
kronični umor
migrena
depresija i tjeskoba
oslabljena koncentracija i pamćenje
Parkinsonova bolest
Alzheimerova bolest
Crohnova bolest

Njeguje kožu i kosu
Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi za masažu i njegu kože i kose.
U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina.Ono hrani kožu, čini ju mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pjega.
Kokosovo ulje potiče rast folikula, hrani i regenerira kosu. Zbog toga se ovo ulje često koristi u pakunzima za njegu kose.
Istaknimo da žene tropskih krajeva koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, rijetko u starijoj dobi izgube kosu ili posijede.
Zamijenite desetak uobičajenih proizvoda za ljepotu samo jednim – kokosovim uljem:
Isprobajte ga na deset načina:
Njega usne šupljine i čišćenje od toksina
Masaža
Brijanje i depilacija
Njega i rast kose
Prirodno sredstvo protiv ušiju
Domaća hidratantna krema
Piling za tijelo
Uklanjanje šminke
Njega noktiju
Pomoć kod pelenskog osipa, opeklina i uboda insekata
Kokosovo ulje za primjenu u domaćinstvu
Kokosovo ulje u kuhinji može vam posluži za:
prženje, pohanje i drugi oblik pripremanja hrane
kuhanje u woku
kao zamjena za namaz (umjesto maslaca ili mliječnih namaza)
poseban okus kave, tople čokolade ili kakaa
pripremu slanih i slatkih kolača, palačinki, kruha i peciva
pripremu ukusnih i zdravih voćnih i povrtnih sokova i smoohtija.
Kupovanje i primjena
Najbolje je koristiti kokosovo ulje u sirovom obliku jer na takav način dobivate najveću dobrobit od njegovih ljekovitih sastojaka.
Međutim zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo možete koristiti za pečenje ili prženje hrane - za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju svoja svojstva te postaju kancerogena.
Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje u čvrstom stanju pa ga se zove i kokosova mast, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje.
Stoga, neka vas ne buni što ćete negdje pronaći pojam kokosova mast, a drugdje ulje. Radi se o istom proizvodu.
Kod kupnje potražite hladno prešano kokosovo ulje, koje ima sve navedene vrijednosti.
Izbjegavajte rafinirano ulje, koje je znatno jeftinije, ali i lišeno blagodati ove vrijedne namirnice.
Preporučena dnevna količina je dvije do četiri žlice hladno prešanog kokosovog ulja dnevno. Da bi ga lakše popili, možete ga dodati u salatu ili zeleni kašasti sok.
https://www.najboljikolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar