četvrtak, 20. rujna 2018.

MUŠKARCI U KLIMAKTERIJU

MUŠKARCI U KLIMAKTERIJU



B aš kao i u žena, i u muškaraca se u određenim godinama života snižava proizvodnja spolnih hormona – androgena. Međutim, andropauza se ne mora dogoditi svim muškarcima.
Puno se piše i raspravlja o problemima koji pogađaju žene koje ulaze u razdoblje menopauze, klimakterija ili “promjene”. No, događaju li se slične promjene i u muškaraca? Odgovor je potvrdan, no suprotni ih spol u većini slučajeva ne želi priznati kao nešto što se zove “muška menopauza ili klimakterij”, odnosno životno razdoblje u kojem se proizvodnja muških spolnih hormona – androgena progresivno snižava. Zanemarivši muški ego, osvrnut ćemo se na stvarne probleme koji pogađaju muškarce starije dobi, a vezani su uz njihovu spolnost i smanjeno djelovanje muškog spolnog hormona testosterona. Najprije ćemo definirati pojam andropauze ili muškog klimakterija.

ŠTO JE TO ANDROPAUZA

Andropauza označava somatske (tjelesne) i psihičke promjene u muškaraca između 50. i 70. godine života, koje nastaju kao posljedica smanjenog lučenja testosterona. Važno je, međutim, napomenuti da se andropauza ne mora dogoditi svim muškarcima, a neki mogu ući u razdoblje andropauze s 40 godina ili čak poslije 80. godine života.
Za stvaranje muških spolnih hormona odgovorne su stanice u testisima koje se nazivaju Leydigovim stanicama, a nalaze se između sjemenih kanalića u kojima sazrijevaju spermiji. Muški spolni hormon koji se luči iz Leydigovih stanica i ulazi u krvotok naziva se testosteron. Najviše hormona testosterona stvara se u razdoblju adolescencije. Muškarci koji u svojim četrdesetima uđu u razdoblje andropauze mogu imati svega 50 posto proizvodnje testosterona od one u adolescentno doba. S druge pak strane, neki 80-godišnjaci imaju proizvodnju testosterona tek malo manju od one s 20 godina starosti. Po tome se vidi da je proizvodnja testosterona individualna i razlikuje se od muškarca do muškarca. Treba isto tako napomenuti da i u nekih muškaraca s normalnom vrijednosti razine testosterona postoje simptomi andropauze. Zbog toga se postavlja i pitanje postoji li neki drugi čimbenik osim testosterona koji je odgovoran za ulazak muškaraca u razdoblje andropauze, no to nadilazi okvire ovog prikaza.

UZROCI ANDROPAUZE

U objašnjenju promjena i uzroka nastanka andropauze možda je najjednostavnije krenuti od procesa starenja organizma pa tako i zakazivanja pojedinih funkcija u organizmu.
Starenjem organizma mnoge funkcije se postupno gase pa se tako smanjuje i broj Leydigovih stanica koje proizvode testosteron. Nadbubrežna žlijezda koja proizvodi drugu vrstu spolnih hormona također starenjem smanjuje njihovu produkciju. Kao treći razlog mogućeg nastanka andropauze treba spomenuti ženski spolni hormon estrogen, kojeg u muškaraca starije dobi može biti u većoj količini nego u žena iste dobi. Tako će muškarac s normalnom razinom testosterona, ali s većom razinom estrogena, ipak imati simptome andropauze uzrokovane relativnim manjkom testosterona.

KOJI SU SIMPTOMI

Može se reći da su glavni simptomi andropauze vezani uz seksualnu disfunkciju, npr. smanjeni libido i izostanak erekcije. Muškarci s niskom razinom testosterona govore o smanjenoj želji za spolnim odnosima i nedostatku seksualnog razmišljanja te gubitku erekcije, koja najvjerojatnije ovisi o poremećaju na cirkulatornom planu, a nije izravno ovisna o hormonima.
Valovi vrućine i znojenja (popularno “valunzi”) često prate ženski klimakterij, a mogu se naći i u muškaraca u andropauzi, ali puno rjeđe.
Kod muškaraca se sa starenjem smanjuje mišićna masa, a količina masnog tkiva se povećava gomilajući se prvenstveno na trbuhu (centralna debljina).
Od drugih simptoma andropauze trebamo spomenuti smanjenje energije i fizičke aktivnosti, nesanicu, gubitak kose i njenu slabiju kvalitetu, te gubitak pazušne i genitalne dlakavosti.
No, osim tih tjelesnih simptoma javljaju se i psihičke smetnje koje uključuju ponajprije depresiju koja se javlja kao reakcija na životne probleme i situacije. Muškarci u andropauzi osjećaju se osamljeno, neodlučno, bez interesa i samopouzdanja, postaju zaboravljivi, teško se koncentriraju, a lakše postaju razdražljivi. Slijedi pitanje kako se istodobno nositi s problemima koje nosi menopauza u žene i smetnjama od strane suprugove andropauze, koju on najčešće ne želi priznati?

KAKO SE LIJEČITI

Uvriježen je stav da se samo muškarci koji imaju simptome andropauze i nisku razinu testosterona liječe hormonima. Slično kao u žena, takvo se liječenje u muškaraca naziva androgeno nadomjesno liječenje. Smatra se da liječenje androgenima nije potrebno muškarcima koji nemaju simptome, ali imaju nisku razinu testosterona.
U sklopu androgenog nadomjesnog liječenja primjenjuju se različiti pripravci testosterona koji se mogu uzimati na usta u obliku tableta, ali i u formi flastera koji se lijepe na kožu tijela ili na skrotum (transdermalni pripravci). Prednost je ovih posljednjih što lijek ne prolazi kroz jetru pa se izbjegava njihovo moguće štetno djelovanje (hepatotoksičnost). Testosteron se može primjenjivati i u obliku injekcija koje se daju u debelo meso svaka dva tjedna te ih liječnici u tom obliku najčešće preporučuju. Rjeđe se testosteronski preparati implantiraju pod kožu u obliku kristala, koji se potom postupno otpuštaju u krvotok čak i do šest mjeseci.

POTREBAN JE OPREZ

S primjenom testosterona u androgenom nadomjesnom liječenju valja ipak postupati oprezno. Terapija testosteronom kod starijih muškaraca može izazvati zadržavanje prekomjerne tekućine u tijelu i time opteretiti srčanu funkciju, dovesti do hipertenzije i nastanka edema. Prethodno smo spomenuli moguću hepatotoksičnost testosterona u obliku oralnih pripravaka, dok drugi pripravci nisu pokazali da oštećuju jetrenu funkciju. Testosteronska terapija ne smije se davati muškarcima s karcinomom prostate, karcinomom dojke, te onima s odstupanjem laboratorijskih krvnih nalaza (npr. policitemija). Ako je dijagnosticirana dobroćudna hipertrofija prostate, testosteronska se terapija može primjenjivati uz redovitu kontrolu. Pacijentima koji primaju androgenu nadomjesnu terapiju preporučuje se kontrola svakih šest mjeseci, koja uključuje digitorektalni pregled i određivanje razine prostatičnog specifičnog antigena u krvi.
U zaključku je važno napomenuti da je i muška populacija “pogođena” starenjem organizma uz koje je vezana i smanjena produkcija muških spolnih hormona. Pad produkcije hormona testosterona nije strmovit nego se odvija postupno. Simptomi nedostatka mogu biti tjelesni, psihički i seksualni, a osteoporozu valja spomenuti kao važan javnozdravstveni problem, kako u žena tako i u muškaraca.

OSTEOPOROZA U ANDROPAUZI

Vrlo je dobro poznata činjenica da su žene u menopauzi sa sniženom razinom estrogenih hormona sklone osteoporozi i posljedičnim prijelomima kostiju zbog smanjene koštane mase i njezine gustoće. Posljednjih se godina počelo puno govoriti o problemu osteoporoze kod muškaraca u andropauzi. Iako je osteoporoza rjeđe zastupljena u muškaraca nego u žena, smrtnost od posljedica prijeloma vrata bedrene kosti veća je u muškaraca. Stanice koje su odgovorne za izgradnju kosti (osteoblasti) imaju na svojim membranama primače za testosteron, pa se njegovim nedostatkom može objasniti i povećana sklonost osteoporozi u muškaraca

.http://www.doktorukuci.net

Nema komentara:

Objavi komentar