srijeda, 26. rujna 2018.

Francuska svilena torta





Sastojci
Za koru:
  • 185 g krekera
  • 1/4 šolje šećera
  • pola kašičice cimeta
  • 6 kašika putera
  • 1/4 šolje vode
  • Za krem:
  • 110 g čokolade za kuvanje
  • kašičica čistog ekstrakta vanile
  • kašičica espreso praha
  • šolja rashlađene slatke pavlake
  • 70 g putera
  • šolja šećera
  • 3 jajeta
  • Priprema
    – Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
    – Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni.8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
    – Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
    – Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
    – Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
    – Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.

    Nema komentara:

    Objavi komentar