četvrtak, 20. rujna 2018.

RAK GRLA MATERNICE: ZLOĆUDNA BOLEST KOJU JE MOGUĆE IZBJEĆI


Spolnim odnosom prenosiv virus jedan je od najučestalijih uzročnika raka grla maternice, kojeg se u 50 posto slučajeva lako moglo izbjeći.
Svake godine zabilježi se na tisuće novih slučajeva raka grla maternice. Uzročnik je u većini slučajeva papiloma virus. Upravo zbog toga, bolest se može prilično jednostavno izbjeći. Na žalost, broj zaraženih papiloma virusom neprestano se povećava. Zaraza se vrlo lako prenosi, a nerijetko ovaj virus ne uzrokuje izražene simptome. S druge strane, rak grla maternice lako se otkriva uobičajenim i redovitim ginekološkim pregledima.

DA LI SE VIRUS PRENOSI ISKLJUČIVO SPOLNIM KONTAKTOM?

Ne. Virus se očituje sitnim, potpuno bezbolnim bradavicama, tzv. kondilomima. Izrasline se javljaju u stidnici, rodnici, na penisu, oko čmara, na preponama ili na stražnjici. Ispunjene su virusom koji se prenosi jednostavnim dodirom, a najlakše i najčešće spolnim kontaktom. No ako se dogodi da je jedan od partnera zaražen, to nije znak da je nevjeran. Zaraziti se naime možete korištenjem odjeće ili rublja zaražene osobe (ručnika, ogrtača, rukavica za kupanje) ili jednostavno u bazenima, saunama, toplicama … Kondilomi se na rodnici očituju tek tri tjedna do godinu dana nakon zaraze. U slučaju raka grla maternice, vrijeme inkubacije može potrajati čak i deset godina.

ZAŠTO SE PROMJENE OČITUJU TAKO KASNO?

Virus ima sposobnost prodiranja ispod kože i preživljavanja u latentnom stanju, pri čemu se njegovo prisustvo u organizmu ne očituje. Ako, međutim, zbog bilo kojeg razloga oslabi imunitet, primjerice u trudnoći ili zbog neke druge spolno prenosive bolesti, gljivične bolesti ili zbog pretjeranog umora ili stresa, virus se aktivira, a posljedica je pojava kondiloma. U svakom drugom slučaju partner zaražene osobe ne obolijeva upravo stoga što je zaštićen vlastitim imunim sustavom.

MOŽE LI PAPILOMA VIRUS UZROKOVATI RAK GRLA MATERNICE?

Papiloma virus uzrokuje promjene i brzo razmnožavanje stanica. Upravo je stoga najznačajniji uzročnik raka grla maternice. Srećom, ne razvije se svaki kondilom u rak. Postoji naime sedamdeset različitih vrsta ovih virusa (koji svi pripadaju skupini papiloma virusa), a samo su neki opasni kao uzročnici raka. Osim toga, da bi došlo do premalignih, a potom i pravih zloćudnih promjena, potrebno je nekoliko godina. Međutim, tijekom tog razdoblja bolest se može otkriti. Procjenjuje se da se kondilom razvija u rak tek u jednom od stotinu slučajeva.

POSTOJI LI PRETRAGA KOJOM SE MOŽE DOKAZATI ZARAZA?

Kondilomi se ponekad očituju na spolnim organima u obliku malih, rožnatih izraslina. Pojava tih promjena u pravilu navodi bolesnike da hitno potraže liječničku pomoć, no većinom do promjena dolazi na unutrašnjim dijelovima spolnih organa, i to u obliku malih, plosnatih mrlja koje se ne mogu uočiti običnim pregledom. Tek se Papa-testom može utvrditi postojanje bolesti. Stoga je to vrlo važan i neizostavni dio ginekološkog pregleda. Pretpostavlja se da bi neprovođenje te pretrage moglo u sljedećih dvadeset godina udvostručiti broj mladih žena bolesnih od raka grla maternice.

ŠTO POKAZUJE PAPA-TEST?

Iz rodnice i grla maternice brisom se uzima uzorak stanica, koji se postavlja između dva stakalca i analizira pod mikroskopom u laboratoriju. Rezultati pretrage označavaju se različitim oznakama, no kakve god one bile, izrazi poput “neoplazije”, “displazije” ili “promjene” upozoravaju da je pretragom utvrđeno postojanje kondiloma.

ZAŠTO SE REZULTATI PRETRAGA PROVJERAVAJU PREGLEDOM GRLA MATERNICE?

Analiza brisa daje prilično pouzdane pokazatelje, no Papa-testom se ne može u potpunosti utvrditi stanje sluznice rodnice i maternice u cijeloj njezinoj debljini jer se promatraju samo stanice uzetog uzorka, tj. one s površine. Stoga je rezultate analize brisa vrlo važno provjeriti ginekološkim pregledom. Ginekolog će pregled obaviti kolposkopom (instrument s povećalom) i uzeti veći uzorak tkiva za biopsiju. Tom se pretragom može analizirati više stanica sluznice, i to ne samo one s površine. Ako se maligne stanice otkriju na vrijeme, može se nadzirati njihovo umnožavanje, a bolest potpuno izliječiti.

MOŽE LI SE IZLIJEČITI OSOBA ZARAŽENA PAPILOMA VIRUSOM?

Cilj liječenja je uništiti kondilome, čime se uništava što je moguće veća količina virusa. Nakon toga obrambeni mehanizam organizma preuzima važnu ulogu. Za potpuno izlječenje, međutim, potrebni su mjeseci, a potom i godine redovite liječničke kontrole.

KAKO SE PROVODI LIJEČENJE?

Postoji više načina. Liječnik će propisati liječenje ovisno o veličini, broju i mjestu na kojem se kondilomi očituju. Ako su promjene na lako dostupnom mjestu, primjenjuju se dva načina lokalnog liječenja. Gdje bolesnica sama nanosi otopinu lijeka na oboljeli dio. Ukoliko se koristi otopina s trikloroctenom kiselinom, liječenje provodi liječnik.
Ako se pak radi o promjenama na teško dostupnim mjestima, uz lokalno se liječenje primjenjuju krioterapija (uništavanje kondiloma ledom), elektrokoagulacija (spaljivanje oboljelog tkiva uz pomoć električne struje), lasersko uklanjanje ili uz pomoć elektronskog skalpela. Radi veće sigurnosti zahvati se izvode kolposkopski. U slučaju uznapredovalih promjena provodi se odstranjivanje dijela grla maternice u obliku stošca, tj. konizacija.

DA LI JE LIJEČENJE BOLNO?

Neki su načini liječenja neugodni, a neki i bolni, no svi se izvode u lokalnoj ili općoj anesteziji.

DA LI JE NAKON ZAHVATA POTREBNA POJAČANA LIJEČNIČKA KONTROLA?

Neophodna je. Smatra se da je organizam nadvladao virus kada se šest mjeseci nakon zahvata ne pojavljuju novi kondilomi. Međutim, treba ipak znati da uvijek postoji mogućnost da se virus zadrži u dubokim slojevima sluznice, a tada je moguć recidiv. Da biste bili što je moguće sigurniji, tijekom godine dana nakon zahvata ginekolog će svaka tri mjeseca uzimati bris za analizu, a potom jednom godišnje. U nekim slučajevima takve kontrolne preglede treba provoditi doživotno.

DA LI JE NUŽAN PREGLED PARTNERA?

Da. Kontrolnim pregledom partnera može se utvrditi postojanje bolesti u njega ili nje, i liječiti promjene prije no što se zaraza prenese.

DA LI JE KONDILOM OPASAN ZA TRUDNOĆU?

Ne. Budući da zahvaća samo vrat maternice, ne uzrokuje neplodnost. Ako se konizacijom odstrani veća količina tkiva grla maternice, može se javiti opasnost za trudnoću i povećava se opasnost od preuranjenog porođaja. Stoga je osobito u mlađih žena, važno ovaj operativni zahvat ograničiti na oboljeli dio tkiva. No najbolja prevencija su pravodobni pregledi. Time se sprječava širenje bolesti na okolno tkivo.

DA LI BOLEST PRIJETI NOVOROĐENČETU ZARAŽENE MAJKE?

U trudnoći se broj kondiloma povećava, no dijete nije izloženo opasnosti dok je u maternici. Bolest također ne ugrožava prirodni porođaj, jer su slučajevi zaraze u porođaju vrlo rijetki i bez posljedica.

4 JEDNOSTAVNA NAČINA ZAŠTITE

Postoje čimbenici koji povećavaju rizik od kondiloma: promjena spolnih partnera, pušenje, brojni porođaji ili uzimanje kontracepcijske pilule dulje od deset godina. No, bez obzira da li pripadate skupini ugroženih takvim čimbenicima, dobro je pridržavati se osnovnih pravila prevencije:
• Svaki član obitelji treba imati svoj ručnik. To je osnovno i neizostavno pravilo higijene, posebice ako jedan od ukućana boluje primjerice od gljivične bolesti, herpesa, kondiloma …
• U saunama, na bazenima i sličnim mjestima ne posuđujte ručnike.
• Pri spolnom odnosu s novim partnerom samo prezervativ jamči sigurnu zaštitu! Spermicidne pjene, kreme ili vaginalete potpuno su beskorisne kad je riječ o zaštiti od spolnih bolesti, uključujući zarazu papiloma virusom.
• U slučaju zaraze treba izbjegavati spolne odnose sve do završetka liječenja kako bi se izbjegla opasnost od međusobne ponovne infekcije.


doktorukuci.net

Nema komentara:

Objavi komentar