četvrtak, 20. rujna 2018.

PREHLADA: PREDUHITRITE I SAVLADAJTE NA VRIJEME



PREDUHITRITE I SAVLADAJTE NA VRIJEME

Do 75. godine života prebolimo 200 prehlada! Tako govore statistike i, naravno, riječ je o prosječnom broju prehlada. Nema razloga za sumnju jer podaci iz liječničke prakse potvrđuju da su infekcije dišnih putova općenito najčešće bolesti. Iako o prehladama najviše razmišljamo zimi, one se javljaju cijele godine. Prehlada najčešće ne ostavlja posljedice, no iako je bezopasna, simptomi su toliko neugodni da nas znaju izbaciti iz uobičajenog životnog ritma. Začepljen nos i nos koji curi, glavobolja i grlobolja koja nam otežava govor i gutanje, kašalj koji ometa spavanje … Najčešće o njihovu suzbijanju razmišljamo kad se jave, a korisno bi bilo poduzeti neke mjere i prije nego osjetimo prve znakove bolesti. Načina je puno, a još je više savjeta za prevladavanje tih tegoba. A među savjetima zna se naći i pokoji netočan. Provjerite kako doista brzo i učinkovito sasjeći prehladu te što učiniti da se ne ponovi.

ČIZMA GLAVU ČUVA


Iako o prehladama najviše razmišljamo zimi, 
one se javljaju cijele godine.
TOČNO Hladni ekstremiteti, ruke i stopala, otvaraju put prehladi i doista se na hladnoći prehladimo lakše. Na pothlađene ekstremitete tijelo reagira smanjivanjem optoka krvi u sluznici dišnih putova, temperatura u gornjim dišnim putovima, u nosu i ždrijelu, se snižava. U stisnute kapilare obrambene stanice ne stižu na vrijeme i time je olakšan put virusima i njihovu razmnožavanju.
Hladnoća nije štetna, naprotiv, izmjenjivanje topline i hladnoće potiče cirkulaciju, a s boljom cirkulacijom i obrambene stanice brže i bolje putuju našim organizmom, no ne dospijevaju u stisnute površinske krvne žile i kapilare sluznica. Korisno je, kako bismo barem donekle spriječili rashlađivanje nosne šupljine i ždrijela, za velikih hladnoća i na hladnu vjetru nos prekriti šalom i izbjegavati govorenje.

SNAŽNO ISPUHIVANJE NOSA JE ŠTETNO

TOČNO Prohodnost nosa treba održavati, ali jako ispuhivanje nosa za to nije nužno, štoviše, treba ga izbjegavati. Naime neki otorinolaringolozi tvrde da jakim puhanjem stvaramo pritisak koji nakupljeni sekret iz nosa može gurnuti prema sinusima, što pak otvara put infekcijama. Da biste izbjegli potrebu snažna ispuhivanja nosa, korisno je ispiranje nosa otopinom soli u vodi, pri čemu se ne preporučuje jodirana sol. Za to postoje praktične naprave. Takvim ispiranjem ne odstranjuje se samo suvišni sekret već se vlaži sluznica, a upravo je vlažnost potrebna za učinkovit, zaštitni rad te tanke, ali dragocjene zaštitne opne. Osim ispiranja vlažnost sluznice moguće je održavati i morskom vodom u spreju koja će usto omekšati nakupljeni sekret i olakšati njegovo izbacivanje.

IMUNITET SE MOŽE OJAČATI I NAKNADNO

NETOČNO Uzimanje preparata za jačanje imuniteta nakon što se javi prehlada može ubrzati ozdravljenje i ublažiti simptome, ali neće pomoći u “zaustavljanju” prehlade. Pripravke, dodatke prehrani ili prirodne supstancije, treba početi uzimati čim se osjete prvi, sasvim blagi simptomi. Nažalost, većina nas s terapijom počinje prekasno. Razmnožavanje virusa treba zaustaviti u samom začetku, dok se ne prošire u tolikoj mjeri da ih organizam ne može savladati. Od velike su pomoći povećane doze vitamina C (1 -2 grama) u kombinaciji s cinkom i selenom. U jačanju imuniteta pomažu i probiotici, mliječni proizvodi s kulturama Lactobacillus casei.

SPREJEVI I KAPI ZA NOS MOGU BITI ŠTETNI

NETOČNO Kapi i sprejevi korisni su jer oslobađaju začepljen nos, a nakupljeni sekret omekšavaju i olakšavaju njegovo izbacivanje. No te preparate preporučuje se koristiti najdulje tjedan dana. Ako su došli na loš glas, to je upravo zbog dugotrajne primjene pri kojoj aktivne tvari slabe sluznicu, što za posljedicu može imati kroničnu začepljenost. Za lakše prehlade odlična su pomoć sprejevi s morskom vodom koji ovlažuju sluznicu i tako pospješuju njezinu aktivnost i oporavak.

TOPLA JUHICA POMAŽE

TOČNO Iako nema znanstvenih dokaza o tome da li i kako topla pileća juhica pomaže izliječiti prehladu, taj se recept primjenjuje više stotina godina. Zašto? Pileća juha sadrži aminokiselinu (cistein) koja uzrokuje prolazno zadebljavanje sluznice, a prema nekim istraživanjima juha pomaže pod kontrolom držati bijele krvne stanice, koje su odgovorne za kongestiju. No kad je u pitanju prehrana u vrijeme prehlade i povišene tjelesne temperature, ne valja pretjerivati ni s prejedanjem ni s gladovanjem. Jesti treba kad se osjeti glad, i to lako probavljivu hranu, potrebno je piti veće količine vode, čajeva, juha, voćnih sokova kako bi nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i proizvodnjom sluzi. Preporučuje se izbjegavanje napitka s kofeinom i gaziranih pića jer potiču na učestalije mokrenje, što dodatno povećava opasnost od dehidracije.

PREHLADA

Nema komentara:

Objavi komentar