nedjelja, 19. veljače 2017.

NAJBOLJA BAKLAVA



1 pakovanje kora za baklavu
220 g otopljenog putera
450 g sitno naseckanih oraha
1 kašičica cimeta
1 šolja šećera
2 kašike limunovog soka
¾ šolje vode
½ šolje meda
Otopljena čokolada i naseckani orasi za ukras
baklava
Pre nego počnete sa pripremom, ostavite kore najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ih secite u dimenzije tepsije i krenite na pripremu umaka od meda.
U šerpici srednje veličine pomešajte ½ šolje šećera, ½ šolje meda, limunov sok i ¾ šolje vode. Sve stavite na šporet i ostavite da prokuva na umerenoj temperaturi, mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon tog smanjite temperaturu i ostavite da sve skupa krčka četiri minuta bez mešanja. Sklonite umak sa šporeta i ostavite da se hladi dok vi pripremate baklavu.
Uključite rernu da se greje na 175C, a orahe sirtno naseckajte ili samljite u blenderu, ali da bude većih komadića i pomešajte ih sa cimetom.
baklava4
Na dno četvrtaste tepsije poređajte jednu na drugu 10 kora, s tim da svaku premažete otopljenim maslacem. Kad ste poređali sve kore, na desetu rasporedite 1/5 oraha. Orahe prekrijte sa još pet kora, koje između premazujete pa opet poređajte orahe i sve ponovite još četiri puta. Na samom kraju baklavu završite sa još 10 kora koje ste između dobro premazali puterom pa celu baklavu premažite puterom.
baklava3
Složenu baklavu isecite na male rombove i stavite u rernu da se peče 1 sat i 15 minuta. Nakon toga, vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom, pokrijte i ostavite da stoji najmanje 4-6 sati ili preko noći.
baklava2
Ukrasite otopljenom čokoladom i naseckanim orasima.
Izvor: lifepressmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar