srijeda, 15. veljače 2017.

MEKANI KEKSICI – PO TALIJANSKOM RECEPTU



Sastojci 10 osoba
Punjenje:
1 šolja suvih smokvi
3/4 šolje suvog groždja
3/4 šolje meda
1/4 šolje vinjaka ili konjaka ili viskija ili rakije
1 kašičica sitno rendane pomorandžine kore
1 kašičica sitno rendane limunove kore
prstohvat mlevenog karanfilića
prstohvat cimeta
prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
3/4 šolje pečenog, krupno seckanog lešnika
3/4 šolje krupno seckanih oraha
Testo:
4 šolje mekog belog brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
250 gr maslaca
2 komada jaja
100 ml kisele pavlake
2 kašičice vanil šećera
Preliv:
4 kašike prah šećera
par kašika soka od pomorandže
Priprema
1.
1 šolja = 250 ml
2.
Prvo pripremiti testo: U posudu prosejati 4 šolje brašna, 1 kašičicu praška za pecivo, prstohvat soli, 2 kašičice vanile, dodati 250 gr seckanog maslaca, 1 šolju šećera, 2 cela blago umućena jajeta, 100 ml kisele pavlake i sve ovlaš izmešati varjačom.
3.
Pobrašniti radnu površinu i izručiti testo.
4.
Brzo ga zamesiti da postane elastično i da se ne lepi za ruke.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
5.
Podeliti na dva dela, rastanjiti ga i uviti u foliju. Staviti u zamrzivač da se dobro rashladi, otprilike na 30 min.
6.
Dok se testo hladi, pripremiti nadev: sitno iseckati smokve i suvo groždje (ja sam stavila suve šljive), dodati med, koru pomorandže i limuna, 1/4 šolje nekog alkohola (konjak, vinjak, viski, rakija, može i bez toga ali onda staviti 1/4 šolje vode), pečeni grubo seckani lešnik i seckane orahe. Na kraju dodati začine: mleveni karanfilić, narendani muškanti orah i cimet. Sve dobro izmešati. Ostaviti u frižider da sačeka testo.
7.
Radnu površinu dobro pobrašniti. Izvaditi jednu jufku testa i odmah je rastanjiti oklagijom u pravougaonik deblljine 5 mm. Gledajte da testo što manje dodirujete rukama, treba da ostane hladno. Na jedan kraj testa nanesite fil celom dužinom.
8.
Lagano, koristeći nož da odignete testo od površine, zavijte rolnu, čim jedan kraj testa dodirne drugi, oštrim nožem odsecite testo.
9.
Rolne redjajte u pleh obložen papirom za pečenje. Od ove mere dobije se 8 rolni. Složene rolne iseći oštrim nožem na štrudlice dužine 3 cm. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200C. Posle 10 min temperaturu smanjiti na 170 i peći sve ukupno oko 20-25 min, koliko da kolači porumene s donje strane, odozgo moraju da ostanu beli.
10.
Za preliv umutiti viljuškom prah šećer i sok pomorandže da se dobije retka, vodnjikava smesa. Vruće, tek izvadjene kolače pomoću silikonske četkice premazati prelivom i ostaviti da se ohlade. Hladne izvaditi iz pleha i složiti na tacnu. Ostaviti ih da prenoće pre služenja.
11.
Ove študlice su izuzetno meke, prhke, prepune ukusa suvog voća i začina, s toga bi bilo šteta da neki od navedenih začina ne stavite. Na izgled nisu ništa posebno, ali ukus im je izvanredan.

www.najukusnije.com

Nema komentara:

Objavi komentar