petak, 10. veljače 2017.

5 razloga zašto jesti karfiol


Drevno mediteransko povrće s bijelom “glavom” obavijenom zelenim listovima zaslužuje posebnu pozornost na jelovniku!
1. Karfiol protiv raka
Karfiol se smatra jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka zato što obiluje sumpornim tvarima sulforafanima koji imaju višestruki zaštitni učinak – sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese, a istodobno povećavaju povoljno djelovanje onih enzima koji pomažu uklanjanju štetnih tvari iz organizma.
2. Dobar izvor vitamina B
Ova je kupusnjača i čuvar srca – sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B skupine) koje smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti. Općenito je karfiol dobar izvor vitamina B skupine koji su važni za stvaranje energije.
3. Birajte je umjesto naranče
Karfiol je dragocjena riznica vitamina C – jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine.
4. Poboljšajte si raspoloženje
Bogata je i bjelančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijem, magnezijem, manganom i fosforom te triptofanom – esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san.
5. Pomaže kod mršavljenja
Iako sadrži obilje hranjivih tvari, ipak je energetski vrlo “lagana” – 100 grama cvjetače ima svega 25 kalorija.
Izvor: ordinacija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar