utorak, 21. veljače 2017.

OVO JE PRAVA, PRAVCATA BOMBA – PRIMA BALLERINA



SASTOJCI
Tamna čokoladna krema
• 500 ml vrhnja za šlag
• 300 g tamne čokolade
• 100 g nougat mase
• 2 žlice Cointreau likera od naranče
Bijela čokoladna krema
• 375 ml vrhnja za šlag
• 100 g maslaca
• 300 g bijele čokolade
Biskvit
• 6 jaja
• 80 g šećera u prahu
• 30 g maslaca
• 80 g mljevenih badema
• 30 g oštrog brašna
• 30 g kakaa
• 30 g izmrvljenih piškota / keksa
• na vrh noža praška za pecivo
• 60 g kristal šećera
I još
• 400 g jagoda
• 10 g šećera u prahu
• 4 žlice Cointreau likera od naranče
• čoko štapići i jagode za dekoriranje
PRIPREMA
Tamna čokoladna krema
Zakuhati vrhnje za šlag. Čokoladu i nougat natrgati na komadiće, pa uz stalno miješanje otopiti u vrhnju za šlag. Kad zakuha, skinuti s vatre i umiješati liker od naranče.
Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
Bijela čokoladna krema
Zakuhati vrhnje i maslac narezan na komadiće. Čokoladu natrgati na komadiće, otopiti u vrhnju uz stalno miješanje. Kad zakuha, skinuti s vatre. Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
Papirom za pečenje obložiti dno kalupa za tortu promjera 26 cm.
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti (cca 6 min) sa šećerom i postupno dodavati otopljeni maslac.
Pomiješati bademe, kakao, smrvljeni keks, brašno i prašak za pecivo.
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, pa još jednom dobro umutiti.
Smjesu od bjelanjaka i mješavinu s kakao naizmjenično sipati u smjesu od žumanjaka i umiješati u jednoličnu smjesu.
Smjesu izliti u kalup i peći 30-tak minuta na 180°C. Ohladiti.
Izvaditi biskvit iz kalupa i skinuti papir. Prerezati biskvit na pola.
Oprati i očistiti jagode te ih prerezati na pola. Namočiti ih jedan sat u mješavini likera i šećera u prahu.
Uz pomoć tanjura promjera 22 cm obrezati biskvit. Polovicu biskvita koja će ići na vrh torte oštrim nožem sa svih strana koso narezati (‘stanjiti’) tako da dobije oblik kupole.
Veći dio biskvita postaviti na dno kalupa od 26 cm. Ocijediti jagode i tim sokom namočiti oba biskvita.
Pola bijele čokoladne kreme mutiti oko 2 min da dobijete kremastu strukturu, pa njome namazati donji biskvit.
Kremu gusto prekriti jagodama tako da gotovo ne ostane prostora između njih.
Jednu trećinu tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i onda staviti u vrećicu s ravnim nastavkom promjera 10 mm te je preko jagoda nanijeti u obliku kruga.
Na to staviti biskvit u obliku kupole, pažljivo stisnuti, prekriti o staviti u hladnjaku barem 2 sata.
Ostatak tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i tortu uz pomoć špatule obložiti tom kremom.
Preostalu polovicu bijele čokoladne kreme mutiti 1 min, staviti u slastičarskuvrećicu s okruglim nastavkom promjera 10 mm te je nanijeti na tortu u obliku ‘točkica’ tako da u sredini ostane krug promjera 16 cm.
Tortu staviti u hladnjak da se ohladi preko noći.
Čokoladne štapiće staviti u sredinu torte u obliku krune i ukrasiti jagodama.
Izvor: http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar