utorak, 21. veljače 2017.

KAKO NAPRAVITI UKRASNE SAKSIJE ZA CVIJEĆE



Nekada je malo kreativnosti dovoljno da uz materijal koji imate kod kuće u podrumu I koji se odavno spremate da bacite, napravite vrlo korisne stvarčice.
Saksije za cveće jedna su od stvari koje lako i uz maštu i malo veštine možete napraviti. Imaćete jedinstveni I unikatni ukras u dvorištu ili na terasi. Svi će Vas pitati – gde ste ih nabavili, a Vi onda podelite svoje umeće I kreativnost.
Ukrasne saksije za sobno cveće možete napraviti od sledećeg materijala: rastvor cementa i vode, jutane vreće i obične saksije.
Postupak
Natopite jutanu vreću u pethodno napravljen rastvor cementa i vode. Odabranu saksiju stavite na natopljenu jutanu vreću, koju gužvanjem možete oblikovati po želji. Dok se cement nije stvrdnuo. Ostetke vreće koji vire odsecite makazama. Požurite jer se cement brzo stvrdne.
Dekorativne saksije za sobno cveće, naročito začinsko možete napraviti I od plastičnih flaša I salvete sa ukrasnim motivima.
Odsecite veliku plastičnu flašu na oko 10cm od vrha poprečno. Okrenite vrh flaše I u ugurajte u veći deo koji je odsečen. Ovo će vam dobro koristiti umesto tacne a ima funkciju rupica koje će regulisati oticanje vode. Flašu možete ukrasiti dekupaž metodom uz korišćenje salveta samotivima cveća.
Ukrasne saksije od drveta najbolje je napraviti odstarih paleta koje možete naći jako jeftino a neki vam u magacinima velikih marketima mogu i pokloniti par komada. Uvek ćete naći jeftine korišćene palete u ponudi na internet oglasima. Ideje su raznovrsne. Isecite delove palete I zalepite ih tutkalom kako biste dobili žardinjeru željene veličine. Ofarbajte u neku jarku boju i to je to!
Saksije od gume za baštu su posebno interesantne ali ih je takodje najlakše napraviti. Stare automobilske gume su pogodne za saksije u bašti. Jednostavno ih položite na zemlju i napunite zemljom. Dodatno ih ulepšajte tako što ćete ih jačim makazama iseći po ivicama kako biste dobili zanimljiv cik-cak ukras.
Guma kao materijal je interesantna jer u svhu saksija možete koristiti i stare gumene čizme na kojima ćete jednostavno izbušiti rupice pri dnu. Okačite ove čizmice o ogradu, posadite ljubičice i sigurno ćete imati jednstvenu baštu u celom komšiluku.
Saksije od betona
Ako ste za nijansu veštiji i imate iskustva u zidarskim poslovima možete ući u avanturu pravljenja saksija od betona. Napravite finu mešavinu betona od peska, cementa i vode. Zatim kao kalup iskoristite neki stari lavor ili kofu koju kasnije I ne morate odvajati od betonske posude kada se on stvrdne.
Za malo kreativnije majstore, u beton možete nalepiti šarene kamenčiće ili delove krhotina starih pločica.
Možete koristiti I metodu punjenja veće posude betonom.
Za ovaj projekat potrebne su vam dve posude, veća I manja, ulje, može i jestivo, pesak, cement i posuda za mešanje betona.
Namažite najpre uljem unutrašnju stranu veće posude. Zatim namažite istim uljem i spoljašnju stranu manje posude. Zamešajte beton sa vodom u srazmeri -1 deo cementa i 3 dela sitnog peska.
Na dno posude stavite mali komad stiropora koji ćete na kraju skloniti jer ima funciju rupice za oticanje vode.
Napunite umešanim betonom veću posudu do nekih 3cm ispod gornje ivice posude. Dobro protresite kako bi zaostao vazduh u betonu izašao i poravnajte.
Zatim manju posudu utisnite pažljivo u beton. Nemojte to raditi do samog dna, da biste omogućili formiranje dna posude. Onda u manju posudu postavite na primer težak kamen i ostavite da se učvrsti 48 sati. U međuvremenu, beton zalivajte povremeno vodom.
Kada prodje 48 sati, uklonite posude koje su vam koristile kao kalup i dobili ste unikatnu betonsku saksiju!
Saksiju možete na kraju ofarbati posebnom bojom za beton.
Saksije od starih pločica
Stare keramičke pločice kome nikom nisu potrebne možete jednostavno zalepiti super lepkom, u četvrtastom obliku ili u obliku zvezde. Vrhove možete po želji oblikovati turpijom za metal I tako dobiti jedinstven ukras.
Naravno, ideje su neograničene, kao saksije možete koristiti stare loncei šerpe, pa čak i upotrebljene koture od toalet papira ali samo za ožiljavanje sadnica.

www.najukusnije.com

JEDNOSTAVNA PIRE I SPINACH ROLADA…




SASTOJCI
Pire tijesto:
• 500gr. brasnjastog krumpira(oguljenog)
• 1 zumanjce
• 30gr. parmezan sir
• 100gr. palente
• sol
Spinat fill:
• 2 zlice putera
• 350gr. svjezeg spinata
• 1 zumanjce
• 30gr. parmezana sira
• 150gr. ricotte sira
• sol i peper
• 2 zlice otopljenog putera
PRIPREMA
1. Ogulite i skuhajte krumpir.Izmiksajte.
2. U slanu kipucu vodu dodajte spinat i kuhajte oko 4-5 min.Izvadite i ostavite da se dobro ocijedi.
3. U pire dodajte zumanjak i izmiksajte.U to dodajte polentu,parmezan sir i sol.Izmjesajte sve zajedno.
4. Spinat dobro ocijedite i isjeckajte sa nozem.
U spinat dodajte zumanjak,ricottu sir,parmezan sir sol i peper.Izmjesajte sve zajedno.
5. Na pek papiru razvaljajte pire tijesto u kvadar.Mozete sa valjkom.
6. DOK RADITE TIJESTO STAVITE VELIKI LONAC VODE DA VAM KUHA.VODA TREBA DA PROKLJUCA.
Preko tijesta premazite spinat smjesu.
7. Pomocu pek papira uvijte ruladu.
8. Pek papirom uvijte roladu i svezite krajeve i dva puta po sredini rulade sa kuhinjskim koncem ili koji imate.Kao na fotki.
9. U vecu duboku tepsiju ili ako imate veliki siroki lonac stavite roladu i PREKO ISTRESITE SA KIPUCOM VODOM.ja sam kuhala u dubokoj tepsiji.Stavite da se rulada kuha na laganoj vatri oko 20-25min.Voda ne smije da kljuca.
10. Prilikom kuhanja mozete je okrenuti par puta.
Kuhanu ruladu izvadite i OSTAVITE DA SE POTPUNO OHLADI.Skinite konac,odvijte ruladu,sijecite zeljene fetice i uzivajte…Ja nisam cekala da se potpuno ohladi..
Izvor: http://www.coolinarika.com/

OVI KOLAČI SU TOLIKO FINI DA ĆETE SI PRSTE ZAGRISTI AKO NE PAZITE




SASTOJCI
Za tijesto
200 g maslaca
120 g šećera
2 kom jaja
1 dl mlijeka
500 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanilin ekstrakta
1 kom limun korica
za fil
2 kom jabuka
po potrebi šećer
po potrebi cimet
PRIPREMA
1. Umutiti omekšali maslac sa šečerom, dodati jaja, vanilu, rendanu koricu limuna i
mlijeko, izjednačiti masu i sipati brašno s praškom za pecivo. Zamijesiti glatko tijesto i
ostaviti 1 sat u frižideru umotano u prozirnu foliju. Odstajalo tijesto podijeliti na 6
jednakih dijelova, od kojih se oblikuju loptice.

2. Svaku lopticu istanjiti i isjeći na 4 jednaka dijela. Svaki dio zasjeći 2 puta uz isječenu
ivicu s tim da se ne rasječe do kraja.

3. Staviti izrendane jabuke, posuti sa malo šećera i cimeta. Preklopiti s jedne strane jednu
trećinu tijesta preko fila, preko preklopiti drugom trećinom tijesta

4. i stavljati u pleh obloćen papirom za pečenje.
Peći na 180 C 15-20 min.
5. Pečene posuti šećerom u prahu
6. Ukusne …
Izvor: http://jednostavnikolacii.blogspot.com/

LAŽNA KREMPITA NA VAŠEM STOLU ZA POLA SATA



SASTOJCI
Za biskvit:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike sjeckanih oraha
Fil:
500 ml mlijeka
10 kašika šećera
5 žumanaca
7 kašika gustina
1 vanilin šećer
150 g margarina
I još:
15-20 komada petit keksa
malo mlijeka
300 ml slatke pavlake
PRIPREMA
1 Kalup ili pleh obložiti papirom za pečenje. Po papiru posuti sjeckane orahe. Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promiješati. Izliti preko oraha i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 20 minuta. Pečenu koru prohladiti, odstraniti papir i okrenuti koru, tako da orasi dođu sa gornje strane.
2 Napraviti kremu: Staviti mlijeko da prokuha. Umutiti žumanca i šećer, dodati gustin i par kašika mlijeka. Sipati u ključalo mlijeko, miješajući svo vrijeme, da se ne stvore grudvice. Kada krem dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Prohladiti kremu, pa dodati joj umućen margarin. Sipati kremu preko kore. Umutiti vrhnje za šlag, pa staviti preko kreme. Petit kratko umočiti u hladno mlijeko, pa redati preko šlaga. Dobro ohladiti, pa rezati krempitu.
Savet:
Idealna je kad prenoći, jer tad keks potpuno omekša!
Izvor: http://www.jednostavni-kolaci.info/

SIRNICA – MOJA PITA SA SIROM



Sastojci
kod pripreme tjesta za jufke upotrebljeno oko 800 g brašna,malo soli i mlaka voda
nadjev oko 800 g domaćeg sira za pitu ili u zamjenu malomasni iz prodavnice – par kašika kajmaka ili pavlake,2-3 jaja i malo soli
Priprema
1.
– kod pripreme tjesta za jufke upotrebljeno oko 800 g brašna,malo soli i mlaka voda
– priprema za tri veče jufke pite
za nadjev upotrebiti oko 800 g domaćeg sira za pitu ili
u zamjenu malomasni iz prodavnice
– dodati par kašika kajmaka ili pavlake,zatim 2-3 jaja i malo soli
sve skupa izmješati

– jufke su odstajale namaščene uljem oko 20 min.
– laganim povlačenjem prstiju,razvuči jufku
– razvučenu jufku namastiti maslacem
– sirni nadjev rasporediti na rubove jufke
– jufku motati rolanjem uz pomoć stolnjaka
– “okrajke” po želji odsjeći
– rolnice pite podijeliti na pola i svaku saviti ih u krug
– tepsiju / pleh namastiti uljem
– svaku pitu uvaljati malo u masnoču na plehu
– politi sa ostatkom maslaca za kraj
– peći dobro zagrijanoj pećnici na naj’ačoj temperaturi oko 20 min.
– za preliv izmješati nekoliko kašika kajmaka sa 1 dl mlijeka i malo soli ili u zamjenu topljeni maslac / buter
– vratiti prelivenu pitu kratko u pećnicu
– sirnicu poslužiti odmah uz hladan jogurt
dobar tek i i uspješnu pripremu vam želim
izvor: Recepti za top jela i poslatice

OVO JE PRAVA, PRAVCATA BOMBA – PRIMA BALLERINA



SASTOJCI
Tamna čokoladna krema
• 500 ml vrhnja za šlag
• 300 g tamne čokolade
• 100 g nougat mase
• 2 žlice Cointreau likera od naranče
Bijela čokoladna krema
• 375 ml vrhnja za šlag
• 100 g maslaca
• 300 g bijele čokolade
Biskvit
• 6 jaja
• 80 g šećera u prahu
• 30 g maslaca
• 80 g mljevenih badema
• 30 g oštrog brašna
• 30 g kakaa
• 30 g izmrvljenih piškota / keksa
• na vrh noža praška za pecivo
• 60 g kristal šećera
I još
• 400 g jagoda
• 10 g šećera u prahu
• 4 žlice Cointreau likera od naranče
• čoko štapići i jagode za dekoriranje
PRIPREMA
Tamna čokoladna krema
Zakuhati vrhnje za šlag. Čokoladu i nougat natrgati na komadiće, pa uz stalno miješanje otopiti u vrhnju za šlag. Kad zakuha, skinuti s vatre i umiješati liker od naranče.
Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
Bijela čokoladna krema
Zakuhati vrhnje i maslac narezan na komadiće. Čokoladu natrgati na komadiće, otopiti u vrhnju uz stalno miješanje. Kad zakuha, skinuti s vatre. Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
Papirom za pečenje obložiti dno kalupa za tortu promjera 26 cm.
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti (cca 6 min) sa šećerom i postupno dodavati otopljeni maslac.
Pomiješati bademe, kakao, smrvljeni keks, brašno i prašak za pecivo.
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, pa još jednom dobro umutiti.
Smjesu od bjelanjaka i mješavinu s kakao naizmjenično sipati u smjesu od žumanjaka i umiješati u jednoličnu smjesu.
Smjesu izliti u kalup i peći 30-tak minuta na 180°C. Ohladiti.
Izvaditi biskvit iz kalupa i skinuti papir. Prerezati biskvit na pola.
Oprati i očistiti jagode te ih prerezati na pola. Namočiti ih jedan sat u mješavini likera i šećera u prahu.
Uz pomoć tanjura promjera 22 cm obrezati biskvit. Polovicu biskvita koja će ići na vrh torte oštrim nožem sa svih strana koso narezati (‘stanjiti’) tako da dobije oblik kupole.
Veći dio biskvita postaviti na dno kalupa od 26 cm. Ocijediti jagode i tim sokom namočiti oba biskvita.
Pola bijele čokoladne kreme mutiti oko 2 min da dobijete kremastu strukturu, pa njome namazati donji biskvit.
Kremu gusto prekriti jagodama tako da gotovo ne ostane prostora između njih.
Jednu trećinu tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i onda staviti u vrećicu s ravnim nastavkom promjera 10 mm te je preko jagoda nanijeti u obliku kruga.
Na to staviti biskvit u obliku kupole, pažljivo stisnuti, prekriti o staviti u hladnjaku barem 2 sata.
Ostatak tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i tortu uz pomoć špatule obložiti tom kremom.
Preostalu polovicu bijele čokoladne kreme mutiti 1 min, staviti u slastičarskuvrećicu s okruglim nastavkom promjera 10 mm te je nanijeti na tortu u obliku ‘točkica’ tako da u sredini ostane krug promjera 16 cm.
Tortu staviti u hladnjak da se ohladi preko noći.
Čokoladne štapiće staviti u sredinu torte u obliku krune i ukrasiti jagodama.
Izvor: http://www.coolinarika.com

KROFNE SA BOROVNICOM ZA 10 MINUTA : PEČENE U RERNI – UKUSNIJE NE MOŽE BITI !!!





250 gr brašna (1 čaša)
– 250 gr borovnice (možete zameniti za drugo vaše omiljeno voće)
– 120 ml jogurta
– 80 gr šećera u prahu
– 1 jaje
– 1 kafena kašika praška za pecivo
– 1 kafena kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Sjedinite brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dobro promešajte.
Krofne sa borovnicom
U drugoj posudi pomešajte jogurt, jaje i ekstrakt vanile. Umesto ekstrakta možete koristiti vanilu u prahu.
Krofne sa borovnicom
Pripremljenu smesu sipajte u prethodnu .
Krofne sa borovnicom
Dodajte borovnicu (ili drugo voće) i promešajte.
Krofne sa borovnicom
Uzmite kalup za krofne. Ako ga nemate, možete koristiti kalupe za mafine. Premažite udubljenja uljem. Napunite svako udubljenje pripremljenom smesom na 2/3.
Krofne sa borovnicom
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 10 minuta.
Krofne sa borovnicom
Ukusne krofnice su gotove! Pospite ih po želji šećerom u prahu, ili vanil šećerom.
Prijatno!
Izvor: uspesnazena.com