ponedjeljak, 20. veljače 2017.

KREMASTI-COKO UZITAK



SASTOJCI
Kora
6 bijelanca
6 kasika secera
3 kasike brasna
3 kasike nutele
200gr mljevenih pecenih oraha ili ljesnika
malo cokoladnog mlijeka za natapanje kore
Fil
700ml mlijeka
2 vanil secera
10 kasika secera
6 zumanaca
2 puding vanila
250gr margarina
100gr bijele cokolade
100gr crne cokolade sa kremom ljesnika
2 kasike nutele
kesica zelatina
4 kesice slag pijene
PRIPREMA
Ubutati bijelanca u cvrst snijeg sa secerom,dodati ostale sastojke i peci u zagrejanoj pecnici na 180 C,dok se ne stvori blaga korica.Ohladiti koru i preliti cokoladnim mlijekom.
Ja nisam imala cokoladno mlijeko pa sam umijesala kasiku nesqvika u malo mlijeka i prelila koru.
Velicina kalupa 28.
Zumanca i puding ubutati,mlijeko,secer i vanil secer staviti da provri,pa umijesati puding i zumanca,skuvati kremu i ostaviti da se ohladi.Ohladjenu kremu podijeliti na dva dijela,u jedan dio dodati 125gr (polA)margarina i otopljenu bijelu cokoladu,dobro izmiksati.
Drugi dio dodati preostalu polovinu margarina,otopljenu crnu cokoladu i nutelu.
Zelatin preliti sa 4 kasike hladne vode i ostaviti 10min da nabubri.Zatim zagrejte zelatin da se otopi i dodajte ravnomjerno u obe kreme,ponovo kratko izmiksati kreme.
Finalni postupak
Kora,zuta krema-crna krema- ostavite par sati da se filovi stegnu,skinite ivice kalupa i tortu premazite slagom,ukrasite po zelji.
Izvor:http://www.coolinarika.com/

SPAGHETTI BESHAMELL


SASTOJCI
500g Tjestenine Spaghetti Podravka
200g slaninice ili barene sunke
700ml mleka
6 kasika brasna
100g topivog sira
1 kasikica soli
1 kasikica vegete
bosiljak,origano,timjan(po ukusu)
1 kisela pavlaka
PRIPREMA
1. U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuvati duze.Nakon sto ih procedite,ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promesati.
2. Iseckati sitno slaninicu i staviti u serpicu da se przi.Naliti 600ml mleka,a u ostatak razmutiti brasno.
U serpicu sa slaninicom i mlekom dodati zacine i promesati,kada prokuva,skloniti sa vatre i lagano uliti brasno sa mlekom,svo vreme mesajuci…vrattiti na sporet i mesati dok se ne zgusne.
Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promesati,a potom dodati pavlaku i opet promesati.
Posluživanje
Sluziti toplo 
Ja po nekad umak izmesam sa spagetama,a po nekad posenbo sipam spagete na tanjir,pa tek onda preko njih umak 
Izvor: coolinarika.com

nedjelja, 19. veljače 2017.

BOSANSKI LOKUMI – RECEPT JOS OD MOJE BAKE KO ZNA KOLIKO STAR…TOPE SE U USTIMA,STO DUZE STOJE TO SU BOLJI



SASTOJCI
500 g maslaca (omeksanog na sobnoj teperaturi)
4 kasike secera u prahu
1 kg brasna
1 kasicica soli
secer u prahu
PRIPREMA
Od gore navedenih sastojaka napraviti tijesto koje moze da se oblikuje a da se ne rasipa.
Ja obicno pravim jednu duzu traku debljine prsta i sijecem ukoso na nakih 5-6 cm duzine.
Redati ih u neneamscenu tepsiju.
Peci ih tj.susiti na 120 stepeni oko 4 sata.
Kada su peceni malo prohladjene uvaljati u secer u prahu.
Mogu da stoje i do 3 mjeseca i sve su bolji sto duze stoje.
Izvor:http://www.coolinarika.com/

KREMASTA TORTA ZA 5 MINUTA



SASTOJCI
9 komada sendwich orginal sladoled
cokoladni preljev
karamelni preljev
slag krema od vanilije ( po upustvu napravit )
PRIPREMA
Prvo napravite slag krem od vanilije prema uputama. Ostaviti sa strane.
Izvaditi 9 komada sanwich sladoleda i ostaviti sa strane.
Na tacnu za torte poredjati kako slika pokazuje 3 sandwica jedno uz drugo, a potom preliti cokoladnim i karamelnim prljevom.
Ponovo poredjati 3 sandwicha, ali sa u suprotnu stranu kako slika pokazuje, pa ponovo preliti sa preljevom od cokolade i karamela.
Zavrsiti sa tri preostala sadwicha sladoleda.
Celu tortu obloziti slag kremom od vanilije, po vrhu ponovo preliti karamelnim i cokoladnim preljevom, i dekorisat po zelji.
Izvor:http://www.coolinarika.com

SOCAN,UKUSAN I NEODOLJIV. ZA SVE VAS MAKOLJUBCE: MAK-VANILA KOCKE



SASTOJCI
Biskvit
180 g brasna
1 prasak za pecivo
130 g secera
1 vanilin secer
4 jaja (220 g)
180 g maslaca
150 g kiselog vrhnja
150 g mljevenog maka
Vanila krema
600 ml mljeka
1 kesica vanila pudinga
100 g secera,1 vanilin secer
30 g griza
140 g butera
Glazura
150 g cokolade
2 velike zlice ulja
i jos 100-150 g buter keksa
50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)
PRIPREMA
Pripremiti kalup (dublji 25×30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C
U dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.
Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine.
Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).
Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.
Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.
Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore.
Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.
Izovr;http://www.coolinarika.com/

LADY DI TORTA – JEDNOSTAVNA, UKUSNA I NEPEČENA!




SASTOJCI:
7,5 dcl mlijeka
3 pudinga od vanilije
350 g šećera
1 maslac
300 g petit keksa
300 g mljevenih oraha/lješnjaka/kokosa
4-5 banana
500 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Sjedinjene pudinge skuhati sa šećerom skuhati u mlijeku. Kad se ohladi umutiti maslac, dodati lomljeni petit keks, isjeckane banane te po izboru 300 g oraha/lješnjaka/kokosa. Sve zajedno dobro sjediniti te istresti na odabranu podlogu te formirati oblik. Izrađenim šlagom ukrasiti tortu.
Rashlađenu poslužiti.
Izvor, foto: hranaivino/serbiancafe

MRVIČASTI KOLAČ SA JAGODAMA !!! Mmmmm




95 g brašna
50 g smeđeg šećera
50 g belog šećera
1 kašičica cimeta
90 g putera
Za biskvit
1 jaje
60 g putera, otopljenog i ohlađenog
120 ml mleka
3 kašičice vanila ekstrakta
190g brašna
135 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
Malo soli
8-10 svežih jagoda isečenih na ploške
250 g krem sira
50 g šećera
Za glazuru od vanile
90 g šećera u prahu
2 kašike mleka ili slatke pavlake
½ kašičice vanila ekstrakta
kolač3
Uključite rernu da se greje na 175C, a kalup za torte ili četvrtastu tepsiju namastite i obložite masnim papirom pa ostavite sa strane.
Prvo napravite mrvice za posipanje i to tako da sve suve sastojke pomešate u većoj posudi, dodate na kockice iseckan puter i utrljate ga rukama ili u blenderu tako da dobijete sitne mrvice. Mrvice spremite u frižider do upotrebe.
Za biskvit u posudi mikserom mutite jaje i otopljen puter, dodajte mleko i dve kašike vanila ekstrakta pa mutite dok se sve ne sjedini. U posebnoj posudi izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so zatim ih lagano sipajte u mokre sastojke pa sve mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Testo sipajte u pripremljen kalup.
kolač
U posebnoj posudi mikserom mutite krem sir sa ¼ šolje šećera i prostalom kašičicom vanila ekstrakta. Dobijenu kremu premažite preko testa u tepsiji, a preko poslažite naseckane jagode i sve pospite pripremljenim mrvicama. Stavite kolač u zagrejanu rernu da se peče 50-55 minuta. Gotov kolač izvadite iz rerne i ostavite da se hladi 15 minuta pre nego ga prelijete glazurom.
Za glazuru jednostavno promešajte sve sastojke da dobijete lepu, tečnu glazuru pa prelijte preko kolača. Ovaj kolač na sobnoj temperaturi možete čuvati i do četiri dana.
Izvor: lifepressmagazin.com